Blog

De slaapkamer is natuurlijk dé plek om echt even tot rust te komen. Het is dan ook belangrijk dat de slaapkamer dit uitstraalt. Is het te druk en chaotisch, dan is de kans groot dat je in je hoofd ook druk blijft. In dit artikel laten wij je de beste slaapkamer ideeën zien voor een slaapkamer die zorgt voor rust. Waar je graag naartoe wilt gaan aan het einde van de dag, en waar je in de ochtend stiekem nog wat langer in wilt blijven liggen.

Kies de juiste kleur

Wist je dat de kleur die je in de slaapkamer aanbrengt kan beïnvloeden hoe makkelijk jij in slaap valt? Wil je de volgende ochtend volledig uitgerust wakker worden en goed kunnen presteren, dan is een goede nachtrust heel belangrijk. De kleuren die jij in je slaapkamer toepast kunnen hiervoor zorgen, maar voor welke kleur kies je dan? Misschien heb je wat aan deze ideeën voor de slaapkamer.

 • Een blauwe kleur op de muur zorgt voor een kalmerend effect. Hierdoor kan er een rustiger hartritme ontstaan waardoor je rustiger wordt. Ook staat deze kleur voor harmonie en wijsheid, en roept het vrede op. Ga je voor een blauwe kleur, hou er dan wel rekening mee dat een lichtblauwe muur minder prikkels veroorzaakt dan een donkerblauwe muur.
 • Ga je liever voor geel? Dan heb je waarschijnlijk een enthousiaste en vrolijke persoonlijkheid. Deze kleur zorgt ervoor dat je nieuwe ideeën kunt bedenken maar staat ook voor vrijheid, energie en gezelligheid. Het is een kleur die ervoor zorgt dat je niet zo makkelijk in slaap valt. Denk hier dus goed over na voordat je een pot gele verf in huis haalt.
 • Anders dan je misschien zou denken, wordt groen als een neutrale kleur gezien. Dit komt omdat deze kleur in verband staat met de natuur en het leven. Het zal je dan ook niet verbazen dat een groene muur in de slaapkamer zorgt voor meer rust en een meer natuurlijke uitstraling weet te geven aan de kamer.
 • Ook een paarse muur zorgt niet voor een betere nachtrust, maar misschien wel voor meer spanning. En dan vooral tussen de lakens. Paars is namelijk een mysterieuze kleur die er ook nog eens voor zorgt dat je creatiever wordt.
 • Net als geel en paars, zorgt ook rood ervoor dat je veel onrustiger gaat slapen. Het is een mooie stimulerende kleur en het kan ook zeker voor meer passie zorgen, maar beter slapen lukt waarschijnlijk niet met deze kleur op de muur. Het kan er zelfs voor zorgen dat je geïrriteerd raakt omdat het voor veel prikkels kan zorgen.

Wil je nou liever helemaal op safe spelen zodat je zeker weet dat je een goede nachtrust hebt? Kies dan voor rustige, natuurlijke kleuren zoals wit, beige, grijs en bruintinten. Ook pasteltinten doen het vaak goed. Wel zou je wat kleur aan kunnen brengen in de decoraties, zoals bijvoorbeeld sierkussens, kaarsen of fotolijsten.

Slaapkamer schilderen voorbeelden

Nu je weet welke kleuren je het beste wel en niet kunt toepassen, kun je gaan nadenken over welke kleur jij graag zou willen hebben op de muur. Onderstaand vind je een aantal voorbeelden van verschillende slaapkamers. Zo kun je goed het effect van de verschillende kleuren zien.

Wooninspiratie voor de slaapkamer

Als je dan je hele slaapkamer aan wil pakken doe je er goed aan eerst goed te kijken wat je waarmee kunt combineren. Veel verschillende kleuren bij elkaar zorgen voor onrust en te veel prikkels, wat je nachtrust niet ten goede komt. Door genoeg inspiratie op te doen kom je er vanzelf achter welke kleuren mooi bij elkaar passen en wat je beter niet kunt doen.

Wil je dit graag duidelijk kunnen zien, denk dan eens aan een moodboard! Dit kan op papier gemaakt worden door allerlei verschillende knipsels en kleurstalen op te plakken, maar het kan bijvoorbeeld ook op Pinterest. Door je favoriete kleuren en meubels bij elkaar te voegen zie je direct of dit bij elkaar past en of het de gewenste sfeer uitstraalt. Zorg ervoor dat je op het moodboard terug kan zien welke kleur je in de slaapkamer wilt hebben, welke meubels en stoffen. Ook zou je voorbeelden toe kunnen voegen die kunnen dienen als inspiratie.

Zacht materiaal

Stoffen als wol, zijde en fleece zijn erg zacht en stralen rust en ontspanning uit. Dit kan heel makkelijk gecombineerd worden met hout en zorgt daarnaast voor een ontspannen effect. Kijk ook even naar je vloer, heb je daar vloerbedekking liggen, laminaat of misschien wel tegels of plavuizen? Je zou ervoor kunnen kiezen een kleed neer te leggen in de slaapkamer, zodat je niet elke ochtend met een ochtendhumeur opstaat door die koude vloer. Denk er bij het kleed wel aan dat het past bij de rest van de slaapkamer.

Denk aan je verlichting

Misschien lijkt het niet zo belangrijk, maar dat is het zeker wel. Verlichting kan zorgen voor heel veel sfeer in je slaapkamer, of ervoor zorgen dat er totaal geen sfeer meer is. Heb je lampen op je nachtkastjes staan, dan hoeven deze niet heel fel te zijn. Een warme teint is hierbij veel sfeervoller. Ook zou je bijvoorbeeld voor een led-strip kunnen kiezen die je onder je bed plaatst.

Niet te veel decoratie

Wat betreft de decoratie is het verstandig hier niet te veel van te gebruiken. Decoratie kan zorgen voor een knusse inrichting, maar het kan er ook voor zorgen dat je slaapkamer te chaotisch wordt. Kies dus voor een aantal sierkussens en eventueel een sprei op je bed, een paar mooie nachtlampjes en misschien een wandplank met wat fotolijsten. Ook een plant doet het goed in de slaapkamer.

Slaapkamer voorbeelden

Kan je nog wel wat hulp gebruiken met de aankleding van de slaapkamer? Onderstaand hebben we een aantal foto’s voor je toegevoegd. Hier kun jij je inspiratie uit halen en leuke ideeën voor de slaapkamer opdoen.

Slaapkamer ideeën voor kleine ruimte

Heb je een vrij kleine slaapkamer? Dan zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je slaapkamer groter lijkt. Zo kun je gebruik maken van spiegels, want die zorgen voor een groter ruimtegevoel. Je kan hierbij het beste voor kamerhoge spiegels zonder rand. Qua kleur kun je het beste kiezen voor pasteltinten, deze zorgen meestal voor een groter effect. En heb je het idee dat je raam ‘zweeft’ in de slaapkamer? Gebruik dan kamerhoge vitrage en overgordijnen van muur tot muur. Dit zie je ook heel vaak bij hotelkamers, en zorgt daarnaast voor een stijlvol geheel. Hieronder volgen nog een paar tips voor het groter doen lijken van je slaapkamer.

 • Door je bed te verhogen creëer je een ruimte onder je bed die kan dienen als opbergruimte. Het ligt niet in het zicht, het beperkt de ruimte niet en het staat niet slordig.
 • De ruimte boven de slaapkamerdeur kan ook prima gebruikt worden voor meer opbergruimte. Door hier planken of een kastje te plaatsen heb je meer ruimte voor je spullen zonder dat het in de weg staat.
 • Zorg ervoor dat je kleine slaapkamer altijd overzichtelijk en netjes opgeruimd is. Denk hierbij ook aan eventuele open kasten. Dit zorgt ervoor dat de kamer er frisser en groter uitziet.
 • Heb jij eigenlijk te veel schoenen en weet je niet waar je deze kwijt moet? Een schoenenkast zorgt ervoor dat alle schoenen netjes opgeborgen kunnen worden zonder dat je kamer bomvol staat met schoenen.

Leuke slaapkamer ideeën

Weet je nou nog steeds niet zo goed wat je met je slaapkamer moet doen? Denk dan eens aan een dagje rondlopen op de meubelboulevard of de Ikea. Hier kun je ontzettend veel inspiratie opdoen en daarnaast is vooral de Ikea niet heel erg duur. Ook vind je hier veel meubels die gericht zijn op praktische ruimtes, extra opbergruimte en handige accessoires.

Ook wanneer je een kleine slaapkamer hebt kan je goed bij de Ikea terecht. Zo hebben ze hoogslapers, stapelbare bedden, twijfelaars en bedden op poten waardoor je er opbergbakken onder kunt schuiven. Voor Ikea slaapkamers voorbeelden kun je dus het beste eens naar de Ikea toe gaan. maar natuurlijk niet alleen voor de bedden. Ook de Kallax kasten zijn ideaal als je meer opbergruimte wilt creëren in je slaapkamer. Zo kan je de kasten als boekenkast of kledingkast gebruiken, maar ook als roomdivider of als televisiekast. Zo heb je niet alleen een plek voor de tv, maar ook direct meer opbergruimte in de vakken eronder!

En dan nog even dit…

Wil je er nou echt voor zorgen dat je goed in slaap valt en de volgende ochtend uitgerust wakker wordt? Hou dan rekening met onderstaande tips:

 • Neem je telefoon niet mee in bed. Voor bedtijd stoppen met het staren naar je telefoon is gezonder voor je en zorgt ervoor dat je beter en sneller in slaap valt.
 • Probeer ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk lawaai van buiten naar binnen komt. Woon je langs een drukke weg, dan kan dit lastig zijn. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen oordopjes te gebruiken.
 • Maak van je slaapkamer geen woonkamer. Het klinkt zo relaxt; in bed liggen, Netflix aan en een zak chips naast je hebben liggen. Maar dit zorgt er wel voor dat je ’s avonds minder goed in slaap valt.
 • Leer jezelf aan geen spullen op de grond rond te laten slingeren. Dit zorgt ervoor dat de kamer een rustigere uitstraling heeft. Ook de stoel naast je bed met een berg was erop kun je beter weghalen. Is de kleding nog schoon, hang het dan terug in de kast en anders gaat het gelijk in de wasmand.
 • En dan als laatste de temperatuur in de kamer. Zorg ervoor dat de verwarming uitstaat voordat je je bed in kruipt en zet het raam op een kier wanneer je graag in een koele kamer slaapt.

Plaats een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.